Teoria bunicilor! De ce traiesc femeile dupa menopauza?!!
Conform teoriei evolutiei, scopul vietii unei specii este acela de a se reproduce si de a transmite mai departe genele. De aceea, majoritatea animalelor se reproduc pana in ultimele clipe inainte de moarte.
In privinta speciei umane insa, femeile traiesc multe decade de viata dupa ce au depasit perioada fertila.
Peste tot pe mapamond, femeile intra la menopauza in jurul varstei de 50 de ani si continua sa traiasca pana la aproximativ 70-80 de ani.
Putine alte primate traiesc dupa perioada de menopauza iar rarele specimene unde intalnim acest lucru sunt in general animale aflate in captivitate in gradinile zoologice, iar ele traiesc in general doar cativa ani dupa ce ating aceasta perioada de infertilitate.
In intreg regnul animal care traieste la ora actuala pe Terra, singurele specii despre care stim ca femelele traiesc dupa incheierea perioadei fertile sunt patru tipuri de balene (balenele ucigase, beluga, narvalii si delfinii pilot cu inotatoare scurte).
De ce femeile traiesc mai mult?
O explicatie oferita de antropologi privind durata de viata a femeilor dupa incheierea perioadei de reproducere este aceea ca ele supravietuiesc pentru a ajuta la cresterea nepotilor.
Conform acestei teorii a bunicutelor, incheierea perioadei reproductive la femei in jurul varstei de 50 de ani le permite acestora sa isi dedice resursele cresterii copiiilor copiiilor lor, adica nepotilor. In acest mod, bunicile ajuta la supravietuirea speciei si implicit a propriilor gene transmise urmasilor lor.
Acest lucru este mai eficient decat o nastere la varste avansate ceea ce ar fi mult mai periculos odata ce avansam in etate.
Valoarea bunicutelor
Una dintre modalitatile prin care cercetatorii au incercat sa demonstreze teoria conform femeile traiesc mai mult decat femelele altor specii dupa perioada de menopauza este prin analiza datelor demografice si economice din diverse societati si culturi. In particular, au incercat sa determine care este gradul de impact produs de bunicute.
Studiile realizate pana in prezent releva faptul ca varstnicii contribuie considerabil la resursele intregii familii, incluzand aici si copiii si nepotii. Desi bunicile au depasit varsta reproductiva, ele sunt extrem de active in privinta procurarii hranei si a altor activitati necesare in buna desfasurare a unei vieti de familie si in supravegherea copiiilor mici ai acelei familii.
Alte cercetari realizate de-a lungul timpului si care au luat in calcul numarul de nasteri, casatorii si decese in perioada pre-industriala a societatii au aratat ca atunci cand bunicile erau prezente in viata familiei s-au nascut si au supravietuit mai multi nepoti.