Jolabokaflod traditia islandeza de Craciun. Ce inseamna si cum se sarbatoreste?!
Inca de cand intram in postul Craciunului, uneori chiar si mai devreme, toata lumea intra in febra pregatirilor pentru sarbatorile de iarna.
La romani, traditiile de Craciun includ pregatirea sarmalelor, a cozonacilor, impodobirea bradului si mersul cu colindul pe la rude, vecini si prieteni.
Dupa ce mos Craciun trece pe la toate casele in noaptea dinainte, de Craciun toata familia se strange in jurul bradului impodobit si-si desface cadourile primite, bucurandu-se impreuna.
Haide sa vedem impreuna cum serbeaza Craciunul islandezii, si de ce este atat de deosebita traditia lor denumita Jolabokaflod si ce inseamna.
Numele traditiei inseamna potopul cartilor de Craciun si presupune ca, in locul schimbului de cadouri in dimineata de Craciun, familiile fac acest lucru in seara de ajun si-si daruiesc unul altuia carti.
Astfel, in dimineata urmatoare, fiecare membru al familiei are parte de o carte noua.
Traditia mai spune si ca in ziua de Craciun, trebuie sa citesti noua carte primita in dar in timp ce savurezi o cana de cacao sau ciocolata fierbinte, invelita intr-o patura in fata bradului impodobit.
Jolabokaflod isi are originile in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, cand hartia era unul dintre putinele lucruri nerationalizate in Islanda. Din acest motiv, islandezii isi daruiau carti cadou de Craciun, intrucat alte daruri nu le prea erau accesibile.