Gaseste aspiratorul ideal pentru tine
Care este cel mai bun aspirator pentru tine si casa ta? Cum alegi aspiratorul cu cel mai bun raport calitate/pret? Inainte de a porni la cumparaturi, iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa iei o cat mai buna decizie.
Care este tipul potrivit
O prima clasificare a aspiratoarelor poate fi facuta in functie de modul in care gestioneaza praful si mizeria pe care o aspira. Mai concret, exista aspiratoare cu sac (sau pungi de colectare care stocheaza praful si mizeria), si aspiratoare fara sac care aduna mizeria intr-un container integrat.
Aspiratoarele cu sac au de obicei capacitati mai mari si tot praful si mizeria se strang in acei saci care sunt de unica folosinta si pe care ii arunci pur si simplu dupa ce ai terminat curatenia.
Aceste pungi insa necesita inlocuire permanenta asa ca vei cheltui periodic bani pe “consumabile” adica va trebui sa cumperi mereu noi saci de aspirator.
Asadar, atunci cand vine vorba de avantaje sau dezavantaje, aspiratoarele fara sac nu vor genera costuri suplimentare recurente. Aspiratoarele fara sac au in general o capacitate mai mica, si uneori, in timp ce golesti recipientul se poate sa faci din nou praf si mizerie.
Alege dimensiunea si functionalitatea corecta
Aspiratoarele clasice (cele pe roti) sunt in general disponibile in dimensiuni medii sau mari. Aceste modele asigura o performanta de aspirare foarte mare si sunt perfecte daca ai nevoie sa cureti podelele, scarile sau pe sub mobila. Pe de alta parte, furtunul si peria acestor aspiratoare sunt in general groase si nu curata prea bine in spatiile inguste. Evident, exista si modele cu perii speciale sau diverse accesorii pentru zone dificil de curatat, insa acestea duc la un pret mai mare al aspiratorului.
Aspiratoarele de mana (verticale) sunt mai usoare, unele cantarind chiar si doar 2 kg, si mai facil de purtat din camera in camera si usor de depozitat.
Acestea ajung cu usurinta si in spatii inguste si ofera o experienta decenta cand vine vorba de murdarie usoara, dar nu te astepta sa lase totul luna sau sa-ti ridice covorul in sus cum face un aspirator clasic de mare capacitate si putere.
Aspiratoarele tip robot sunt cele care fac singure curatenie si avantajul oferit de ele este unul evident, tu te poti ocupa de alte treburi sau te poti relaxa in timp ce aspiratorul robot curata.
Desi sunt printre cele mai scumpe modele de aspiratoare disponibile pe piata, aspiratoarele robot nu sunt intotdeauna cea mai inspirata optiune si se potrivesc doar in anumite spatii ambientale. Spre exemplu, nu vor putea urca sau cobori singure pe scari, si nici nu pot trece peste pragurile dintre camere.
Puterea si capacitatea sunt importante
Motoarele pe baza carora functioneaza aspiratoarele au fiecare o putere diferita. De exemplu, un aspirator foarte puternic, special pentru curatenie intensa atunci cand ai foarte multa mizerie de aspirat, are un motor intre 1300 si 1800 wati. Aceste aparate sunt in mod evident si mari consumatoare de energie si pot fi mai zgomotoase decat versiunile mai mici.
Deoarece puterea motorului influenteaza in mod direct puterea de absorbtie, o putere mai mare inseamna o absorbtie mai puternica.
Datorita formei lor compacte, aspiratoarele verticale au motoare de putere ceva mai mica de doar cateva sute de wati.
Trebuie sa te gandesti foarte bine si la specificul casei tale atunci cand alegi puterea motorului aspiratorului ideal pentru tine.
Tipurile de suprafete pe care le vei curata in mod regulat determina puterea necesara in modelul de aspirator ales. Astfel, curatarea covoarelor si a mochetelor necesita mai multa putere de aspirare decat podelele din materiale dure pentru a extrage praful si murdaria dintre fibrele carpetei.
Mai sunt si alti factori ce influenteaza puterea de absorbtie, acestia sunt sistemul de filtrare si regularitatea curatarii aspiratorului.
Gaseste un model cu accesoriile de care ai nevoie
Pe piata exista atat modele de aspiratoare ce functioneaza strict ca aspiratoare pentru curatenia podelelor si a covoarelor, cat si modele care vin cu accesorii suplimentare. Cele mai des intalnite sunt accesoriul pentru spatii inguste si peria pentru tapiterie.
Accesoriul pentru spatii inguste te ajuta sa cureti spatiile greu accesibile cum ar fi intre pernele si cusaturile canapelei, in timp ce peria pentru tapiterie faciliteaza curatarea suprafeteleor de stofa cum ar fi tapiteria mobilei sau draperiile.
Functionalitati suplimentare
Pe langa functia de baza de aspirare a mizeriei, aspiratoarele moderne integreaza diverse functionalitati ce le diferentiaza in privinta pretului si a calitatii.
Spre exemplu, producatorii integreaza in anumite modele de aspiratoare filtre ce afecteaza direct performanta aspiratorului deoarece acesta protejeaza motorul de praful si murdaria care circula in aerul aspirat. Aspiratoarele dotate cu filtre HEPA vor filtra cel mai eficient aerul din camera.
Daca in casa ta exista atat zone acoperite de covoare si/sau mocheta dar si zone doar cu parchet sau gresie, ai nevoie de un aspirator care sa ofere diferite nivele de absorbtie a mizeriei. Cele mai performante modele de aspiratoare sunt prevazute cu un buton sau o rotita ce permite reglarea intensitatii puterii de absorbtie. Modelele mai ieftine au doar o fanta plasata pe furtun sau teava ce poate fi inchisa sau deschisa pentru a ajusta nivelul intensitatii de aspirare.
Service si garantie
Cand alegi aspiratorul asigura-te inainte de a-l cumpara ca producatorul iti ofera un minim de 24 de luni garantie. De asemenea, alege un produs de la un brand cunoscut pentru a evita situatiile neplacute in care aspiratorul nu functioneaza in parametrii optimi sau se defecteaza foarte des.
De asemenea, este bine sa te interesezi unde sunt locatiile de service ale producatorului si ai grija sa existe minim o astfel de locatie si in orasul tau.
Cel mai bun aspirator pentru tine va fi acela care iti va satisface nevoile de utilizare zilnica, manevrabilitate si portabilitate!