Faina de gandaci! Ai manca asa ceva?
Poate ca niciodata nu ti-ai imaginat ca se poate face faina din altceva decat din plante, insa faina facuta din insecte macinate este cel mai nou si la moda ingredient folosit in bucatariile restaurantelor din intreaga lume.
Peste 2 miliarde de oameni din intreaga lume mananca in mod uzual insecte fie prajite, fie preparate sub alte forme.
Insa, daca nu ti-ai imagina ca ai putea vreodata sa mananci ceva preparat dintr-o insecta si te oripileaza fie si gandul de a baga in gura furnici, paianjeni sau alte insecte mici sau mari, afla ca faina facuta din insecte este plina de nutrienti avand o cantitate foarte mare de proteine, nu are gluten, deci e potrivita si pentru cei alergici si nu ingrasa avand foarte putini carbohidrati.
Gustul fainii de insecte aminteste de miezul de nuca si aduce o savoare deosebita mancarurilor in care este adaugata.
Din ce fel de insecte se prepara faina? Un exemplu este faina de greieri din care se poate coace paine si alte produse de patiserie.
Poti savura feluri de mancare gatite cu gaina de insecte in restaurante italienesti sau asiatice unde este integrata in supe, paste sau tarte.
Un alt avantaj al adaugarii acestui tip de faina in dieta zilnica este continutul sporit de vitamina B12 care lipseste de obicei celor care au un stil de alimentatie vegetarian.
Painea din faina de greieri a ajuns deja pe rafturile supermarketurilor din Cehia incepand de anul trecut, iar la nivel international Organizatia Natiunilor Unite pentru Hrana a lansat inca din 2013, un program care incurajeaza consumul de insecte pentru ca acest tip de aliment poate deveni in viitor o alternativa ieftina si ecologica pentru omenire.
Produse cu faina de insecte se gasesc in magazinele si bucatariile restaurantelor din Finlanda, Cehia, Marea Britanie, Spania, Elvetia sau Germania.