Cuptorul – ghid de cumparaturi pentru un aliat de nadejde in bucatarie
Daca nu ai cumparat un cuptor nou de ceva vreme, ai putea fi surprinsa de cat de mult s-au schimbat aceste electrocasnice. Cuptoarele moderne sunt mai eficiente, versatile si economisesc timp fata de cuptoarele mai vechi, insa toate aceste caracteristici noi pot fi putin derutante. Dorim ca prin acest ghid sa te ajutam sa intelegi cele mai noi tendinte, caracteristici si functionalitati, astfel incat sa iti facilitam alegerea unui cuptor care sa iti fie pe plac. Inainte de a cauta un brand de renume in acest domeniu sau alte caracteristici de ultima ora, ar trebui ca mai intai sa te hotarasti la tipul de cuptor de care ai nevoie: incorporabil sau independent, cu alimentare pe gaz sau electric.
Beneficiile cuptoarelor incorporabile
Cuptoarele incorporate sau integrate ofera versatilitate, deoarece sunt independente de plita si pot fi montate pentru a se potrivi perfect in interiorul bucatariei tale. Acestea se pot instala intr-un anumit loc si la o inaltime potrivita pentru o utilizare cat mai comoda.
Cuptoarele incorporabile iti ofera flexibilitate in ceea ce priveste alimentarea cu combustibil sau energie electrica si combinarea acestora cu o plita similara prin inductie sau pe gaz. Acest tip de cuptoare, ofera posibilitatea de a combina mai multe aparate pentru a se potrivi cat mai bine atat stilului de viata cat si bucatariei tale. De cele mai multe ori, balanta se inclina in favoarea cuptoarelor cu alimentare electrica, avantajul constand in usurinta cu care se pot controla temperatura si distribuirea uniforma a acesteia cu ajutorul programelor predefinite.
Avantajele unui mini-cuptor
Acest tip de cuptor este alternativa compacta a unuia de dimensiuni mari, ideal pentru bucatariile unde spatiul este redus sau unde chiar nu este necesar un cuptor de mari dimensiuni. Aceste mini-cuptoare sunt agreate cel mai des de persoanele carora le place sa calatoreasca foarte mult, fiind ideale de exemplu in bucataria unei rulote, multe dintre modele dispunand si de 1-2 plite.
Procesul de incalzire poate fi lent sau rapid, asemanator cuptoarelor cu microunde. Majoritatea dispun de mai multe programe de incalzire, ca de exemplu: incalzire superioara, inferioara, simultan inferioara-superioara, ventilatie pentru coacere, gratar, rotisor sau dezghetare.
Caracteristici suplimentare
Cuptoarele de ultima generatie dispun de caracteristici demne de a satisface nevoile oricarei gospodine. Acestea pot avea dotari extra precum functia de autocuratare, gatire cu aburi, comenzi digitale, temporizator, deshidrator si chiar posibilitatea de conectivitate wi-fi sau bluetooth, pentru control la distanta.
1. Autocuratarea
Aceasta functie iti ofera un plus de confort si te scapa de sarcina, uneori neplacuta, a indepartarii resturilor de grasime si murdarie, prin diferite modalitati: autocuratarea pirolitica, autocuratarea catalitica sau cu aburi. Prin aceasta functie, nu numai ca poti economisi timp si energie, dar vei evita si deteriorarea suprafetelor de gatit.
Curatarea catalitica foloseste panouri speciale, realizate dintr-un email special, montate in interiorul cuptorului. Materialul acestor panouri absoarbe particulele de grasime si murdarie, pentru ca mai apoi sa o transforme intr-o cenusa fina, ce se poate indeparta usor cu o laveta umeda.
Spre deosebire de cea catalitica, curatarea pirolitica, presupune temperaturi mult mai mari si un program special cu care trebuie sa fie prevazut cuptorul. Acest program, incalzeste cuptorul pana la o temperatura de 500 °C, unde toate particulele de rest alimentar sunt transformate in cenusa care se curata foarte usor.
Cea mai ecologica si economica este insa curatarea hidrolitica sau cu aburi. Aceasta presupune temperaturi cu prinse intre 50 °C si 70 °C, ce va transform apa in vapori si va crea o atmosfera umeda pentru a inmuia murdaria din interior. Majoritatea modelelor sunt prevazute cu un recipient special pentru apa, insa se poate folosi si tava cuptorului sau un recipient termorezistent.
2. Gatire cu aburi
Majoritatea cuptoarelor cu aburi au un recipient pentru apa, iar cateva dintre modele pot fi conectate si la reteaua de apa. Apa este injectata in interior printr-o pompa si caldura din cuptor transforma apa in abur. Aceasta inseamna ca umezeala este mentinuta la un nivel optim, reducand cantitatea necesara de uleiuri si condimente.
3. Deshidrator
Cuptoarele au acum caracteristici suplimentare foarte utile, chiar si pentru cei carora le place sa deshidrateze fructele, carnea si legumele, nemaiavand nevoie de un deshidrator separat. Astfel, daca doresti sa pastrezi alimentele in aceasta forma, poti opta pentru un cuptor prevazut cu functie de deshidratare.
4. Conectivitate wi-fi sau bluetooth
Pentru pasionatii de tehnologie, unele game au conectivitate wi-fi sau bluetooth, astfel incat aragazul sau cuptorul pot fi controlate cu un smartphone sau alte dispozitive cu tehnologie inteligenta. Aceasta caracteristica este excelenta daca faci parte dintre cei care nu sunt niciodata siguri ca au oprit aragazul sau daca pur si simplu vrei sa gestionezi gatitul din sufragerie.
5. Decongelarea
O alta functie importanta a unui cuptor, este decongelarea. Aceasta te poate ajuta atunci cand ai uitat sa dezgheti carnea sau orice alte alimente, iar timpul nu este de partea ta. Un factor important in acest proces este si ventilatorul, care face ca acest proces sa se realizeze mult mai rapid.
6. Gatirea cu aer cald
Pentru a gati cu aer cald, cuptorul tau trebuie sa fie prevazut cu un ventilator performant, care sa distribuie uniform temperatura in interiorul cuptorului. Atunci cand caldura este distribuita uniform, puteti coace simultan pe mai multe pozitii sau chiar deshidrata alimente. O astfel de functie reduce considerabil atat timpul de coacere cat si energia consumata.