Cum sa cumperi plita perfecta pentru bucataria ta?
Ca sa pregatesti mancaruri delicioase sau doar pentru a incalzi preparate cumparate de la magazin, o plita este esentiala in bucataria ta.
Cu o multime de optiuni disponibile pe piata in functie de tipul de functionare, dimensiuni si diverse setari, achizitia unei plite de calitate poate sa-ti dea unele batai de cap.
Iata cateva dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre plite pentru a iti face decizia mai usoara.
Cate tipuri de plite exista pe piata?
De-a lungul timpului, aparatele electrocasnice pentru gatit au evoluat de la banalele aragaze la sisteme separate de cuptoare si plite care difera in principal prin tipul de functionare: plite pe gaz sau electrice standard, plite electrice cu suprafata vitro-ceramica; plite cu inductie sau plite domino (modulare).
Selectia trebuie facuta in functie de tipul de alimentare de care dispui (daca locuiesti intr-o casa neracordata la gaze si nu vrei sa folosesti nici butelie, poti cumpara o plita electrica), de preferintele de utilizare si spatiul disponibil si bineinteles de buget.
Un alt aspect pe care e bine sa-l iei in calcul este materialul din care este realizata plita, acest lucru influentand atat robustetea aparatului cat si intretinerea acestuia (usurinta de curatare).
Plite pe gaz
Plitele pe gaz sunt cele mai populare si cele mai apreciate de catre cei care gatesc foarte mult. Daca locuinta ta este racordata la gaze si iti place sa gatesti zilnic pentru familia ta, o plita pe gaz este alegerea ideala.
Acestea sunt foarte rezistente si asigura o preparare excelenta a mancarurilor, insa sunt mai greu de curatat decat alte variante disponibile pe piata.
Din punct de vedere al consumului, gazul este mai ieftin decat energia electrica iar gatitul la flacara deschisa iti permite un control optim asupra flacarilor si a temperaturii.
Plite electrice standard
Alegerea vine aproape de la sine daca locuiesti intr-o casa unde nu este disponibila reteaua de gaze sau daca iti doresti o plita moderna, sigura si cu o curatare usoara.
Plitele electrice sunt foarte sigure pentru ca nu exista riscul scurgerilor de gaz, si daca inveti sa le utilizezi intr-un mod conform (pornesti plita dupa ce ai asezat oala pe ochiul plitei, acoperi oala cu capac, folosesti un vas de dimensiune potrivita cu dimensiunea ochiului plitei) vei avea un raport eficienta-consum foarte bun.
Plite vitro ceramice
Plitele ceramice sunt alegerea perfecta daca iti doresti stil si confort. Finisajul lor modern din ceramica le face sa arate foarte frumos deasupra blatului din bucatarie. Si, deoarece functioneaza pe baza de electricitate si au o suprafata plana sunt foarte usor de utilizat si intretinut.
Este bine sa stii ca acest tip de plita se incalzeste putin mai greu, dar odata pornita, papilele tale gustative nu vor fi dezamagite de mancarurile preparate pe aceasta plita.
Plite cu inductie
La plitele cu inductie nu exista pierderi de energie intrucat acest tip de plita se incalzeste doar in momentul in care asezi un vas pe ea iar restul plitei ramane rece. De asemenea, si ochiul de gatit se raceste imediat ce iei vasul de pe plita reducand astfel consumul inutil de energie electrica.
Un alt avantaj al acestui tip de plita este acela ca asigura un timp de gatire mai scurt, mai ales daca respecti regula de utilizare a acestor plite care functioneaza cel mai bine cu vase din otel inoxidabil si din fier.
Plite modulare
Producatorii ofera si plite ce pot integra atat ochiuri pe gaz cat si electrice. Acest tip de plite mixte ofera posibilitatea utilizarii mai multor surse de energie si o flexibilitate marita in prepararea mancarurilor.
Alte lucruri de care trebuie sa tii cont atunci cand cumperi o plita pentru bucataria ta sunt: spatiul disponibil, usurinta la curatare si siguranta in utilizare.
Spatiul disponibil
Daca ai o bucatarie micuta sau dimpotriva dispui de mult spatiu si ai si o familie numeroasa va trebui sa alegi o plita corespunzatoare.
Exista pe piata plite cu doar una sau doua zone de gatit (ochiuri) care se incadreaza intr-un spatiu intre 30-36 cm, dimensiunea standard este de 60 cm si integreaza 3-4 zone de gatit. Iar daca ai nevoie sa pregatesti multiple preparate in acelasi timp si ai la dispozitie in bucatarie un spatiu cuprins intre 70 si 90 cm poti opta pentru o plita cu pana la 6 zone de gatit sau modulara cu zona de aragaz si gratar sau cu plita electrica si inca doua ochiuri pe gaz.
Un alt aspect important este grosimea blatului din bucatarie pe care vei monta plita si acest detaliu trebuie sa-l verifici inainte de achizitie in specificatiile tehnice furnizate de catre producator.
Curatare
Atat plitele ceramice, cat si cele cu inductie sunt foarte usor de curatat multumita suprafetelor lor netede si stralucitoare. In cazul plitelor cu inductie, tehnologia integrata in acestea incalzeste doar vasul si mancarea din interiorul acestuia iar suprafata din jurul oalei sau al cratitei ramane rece. Astfel, nimic nu se arde, iar suprafata moderna si plata nu permite acumularea murdariei.
Daca doresti o plita pe gaz, din punct de vedere al usurintei la curatare sunt mai indicate cele cu suprafata vitro-ceramica decat cele din otel inoxidabil, fiind mai usor de curatat.
Siguranta
Dupa cum spuneam mai sus, plitele pe inductie incalzesc doar suprafata de sub vasul in care pregatesti mancarea, astfel ca zona din jurul lor ramane rece in permanenta deci reduce riscurile de arsuri accidentale.
De asemenea, toate plitele electrice beneficiaza de faptul ca nu vei sta niciodata cu teama scurgerilor de gaze.
Insa si in cazul plitelor pe gaz moderne, producatorii au integrat sisteme de siguranta care opresc gazul imediat ce nu mai detecteaza flacara aprinsa, chiar daca ai uitat sa rasucesti butonul.
In cazul plitelor electrice indicatorul de caldura reziduala indica momentul in care plita devine rece si poate fi atinsa din nou.
Daca ai copii, este indicat sa optezi pentru o plita care integreaza functia de blocare de siguranta pentru copii, ceea ce previne aprinderea accidentala de catre acestia a plitei.