Cum sa alegi cel mai bun aer conditionat pentru casa ta!
Perioadele din ce in ce mai indelungate de temperaturi caniculare inregistrate in ultimele veri si schimbarile climatice din ce in ce mai evidente de pe intreg globul au facut ca un aparat de aer conditionat sa devina aproape un must have in fiecare locuinta sau spatiu de birouri.
Cu ajutorul unui aparat de aer conditionat poti regla cu usurinta temperatura din mediul ambiental, atat vara cat si iarna.
Cu toate acestea, alegerea unui aparat de aer conditionat pentru casa sau locul tau de munca poate fi o sarcina dificila, iar o decizie gresita poate genera facturi mari la energia electrica sau un permanent regret ca nu ai cumparat exact ceea ce trebuia.
Astfel ca, este foarte important sa ai informatiile corecte inainte de a purcede la achizitia unei unitati de aer conditionat.
Acest ghid de cumparaturi pentru aer conditionat isi propune sa te informeze pentru a lua cea mai buna decizie de cumparare.
Ce tip de aer conditionat ar trebui sa cumperi?
Aparatele de aer conditionat portabil si cele tip monosplit sunt cele mai populare doua tipuri de AC disponibile pentru uz casnic. Ambele au aproximativ aceleași caracteristici, dar vin in formate si dimensiuni diferite. Datorita dimensiunilor si modului in care sunt construite, exista unele avantaje si dezavantaje inerente pentru oricare dintre ele.
Aparatele de aer conditionat pentru geamuri sau mobile (portabile) au toate componentele integrate intr-o singura unitate. Ca atare, ele sunt mult mai usor de montat decat cele tip split.
De obicei, acestea se monteaza pe un pervaz sau intr-o nisa din perete sau pot fi pur si simplu amplasate sub fereastra.
Evacuarea aerului se face printr-un furtun care se scoate pe geam.
Din cauza faptului ca toate componentele functionale ale acestui tip de aparat de aer conditionat sunt integrate intr-o singura unitate aflata la interior, sunt uneori mai galagioase. Insa exista pe piata din ce in ce mai multe modele prevazute de producatori cu modul de functionare „sleep” (mai silentios).
Aceste aparate sunt cea mai buna optiune pentru camere de mici dimensiuni si au, de asemenea, un pret accesibil.
Aparatele de aer contionat tip split sau monosplit cum le vei regasi uneori in magazine au doua unitati care se monteaza separat, una in exteriorul locuintei si alta la interior. Deoarece compresorul aparatului este plasat in unitatea externa, aparateme de aer conditionat tip monosplit sunt mai silentioase, intrucat zgomotul produs de functionarea compresorului nu se aude in casa.
Insa instalarea acestui tip de aer conditionat presupune gaurirea peretilor pentru a monta cablurile si tuburile care conecteaza cele doua unitati. Un avantaj fata de unitatile portabile, care fac evacuarea aerului printr-un furtun scos pe fereastra, este ca se pot monta si intr-o incapere fara geamuri.
Acest tip de aparate de aer conditional monosplit au un design elegant si sunt disponibile intr-o gama foarte larga de modele frumoase ce pot fi usor integrate in spatiul ambiental.
De unde stii ce capacitate este potrivita pentru camera ta?
Dupa ce ai decis ce tip de aparat de aer conditionat vrei sa cumperi, trebuie sa determini capacitatea pe care trebuie sa o aiba acesta pentru o racire eficienta a spatiului in care il vei amplasa.
Capacitatea aparatelor de aer conditionat este masurata in BTU/h (British Thermal Units pe ora) aceasta fiind o unitate de masura standard utilizata pentru a determina rata la care un aparat de AC poate raci o camera.
Pe scurt, o camera mai mare necesita un aparat cu un BTU mai mare. O modalitate de a determina capacitatea exacta necesara este raportul dintre BTU si suprafata camerei. Sunt necesari aproximativ 20 BTU pentru fiecare metru cub de aer racit.
Insa dimensiunea camerei nu este singurul aspect pe care trebuie sa-l iei in calcul cand stabilesti puterea aparatului de aer conditionat.
Este important sa te gandesti si la orientarea camerei din punct de vedere al punctelor cardinale (o locuinta orientata catre sud se va incalzi mai mult si mai rapid, deci vei avea nevoie de o putere de racire mai mare), suprafata acoperita de geamuri si ferestre (cu cat sunt mai multe si mai mari cu atat va fi mai greu de mentinut o temperatura constanta).
Nici numarul de aparate electrocasnice din incapere sau numarul de persoane nu trebuie neglijat. Acest aspect este valabil mai ales in cazul spatiilor de birouri unde se afla zilnic multe persoane si multe calculatoare care degaja fiecare in parte caldura.
Aparate de aer conditionat cu inverter, de ce sa le alegi?
Bineinteles, consumul de curent electric nu trebuie nici el neglijat, acesta urmand sa se “vada” foarte clar in facturile platite la sfarsit de luna.
Daca totalul facturii de energie electrica este o preocupare mare pentru tine si nu vrei ca functionarea aparatului de aer conditionat sa iti scada foarte mult bugetul, atunci un aparat cu inverter este cea mai buna optiune pe care o poti alege.
In cazul aparatelor de aer conditionat traditionale, compresorul cand este activ functioneaza la viteza maxima si apoi se opreste. Acest proces de pornire si oprire constanta a compresorului, pentru ajustare la schimbarea temperaturii consuma mult curent electric.
Aparatele de aer conditionat cu inverter, spre deosebire de modelele clasice controleaza constant viteza motorului compresorului, pentru a se adapta la fluctuatile temperaturii ambientale.
De aceea, aparatele de aer conditionat cu inverter sunt mai economice si au o performanta mai buna si o durata de viata mai lunga.
Alte functionalti ale aparatului de aer conditionat de care sa tii cont:
- Filtre: In afara de capacitatea sa de racire si de consumul de energie electrica este bine sa iei in considerare si tipul si numarul de filtre de care dispune un aparat de aer conditionat. Majoritatea producatorilor integreaza in unitatile AC filtre anti-bacteriene care ajuta la curatarea aerului din incapere de bacterii si germeni pentru a rezulta un mediu ambiental sanatos. Exista si aparate de aer conditionat prevazute cu filtre de eliminare a mirosurilor.
- Fluxul de aer: Majoritatea aparatelor integreaza niste clapete ce pot fi mutate manual sau cu ajutorul telecomenzii pentru a directiona fluxul de aer rece. Este indicat sa orientezi fluxul de aer rece al aparatului de aer conditionat catre zonele din incapere unde nu stai frecvent, adica sa ai grija sa nu-ti “bata” aerul rece direct in spate sau in cap.
- Nivelul de zgomot: Un aspect ce poate scapa multora la achizitionare este nivelul de zgomot produs de aparat in timpul functionarii, lucru ce poate deveni ulterior deranjant, mai ales daca AC-ul este instalat in dormitor. Asadar, ai grija sa verifici nivelul de decibeli in cartea tehnica sau pe eticheta cu specificatii.
- Caracteristici avansate: Pe langa aceste functionalitati de ordin general, poti opta pentru un aparat care sa integreze unele caracteristici suplimentare cum ar fi flux de aer cald si rece. Acest tip de aparat de aer conditionat nu doar raceste ci si incalzeste si poate fi folosit in orice anotimp, nu doar vara pentru a te racori ci si iarna pentru a incalzi camera. Exista si aparate cu senzori incorporati care analizeaza temperatura din camera si isi regleaza singure intensitatea de racire sau de incalzire pentru a se atinge un nivel optim prestabilit de utilizator. De exemplu, daca vrei sa ai in permanenta o temperatura constanta de 24 grade Celsius in locuinta, aparatul va incalzi sau va raci aerul pentru a ajusta in permanenta temperatura.
La final, desi nu este deloc un aspect de neglijat, verifica tipul de garantie oferita de producator. Majoritatea ofera o garantie minima de unu pana la doi ani, insa altii ofera, de asemenea, o garantie suplimentara pentru componentele esentiale ale aparatului cum ar fi compresorul.
Poti opta si pentru achizitia unei garantii extinse si pentru intretinere.
SFAT! Pentru a mentine cat mai mult durata de viata a aparatului este indicat sa respecti intocmai conditiile de utilizare specificate de producator si sa apelezi periodic la o curatare profesionala a aparatului si a filtrelor integrate.