Cum isi iau Liceenii si Socrate adio de la Isoscel, ce mesaje au la moartea Tamarei Buciuceanu-Botez

Vestea mortii inegalabilei actrite Tamara Buciuceanu-Botez in data de 15 octombrie 2019, a umplut de durere sufletele tuturor celor care au cunoscut-o si admirat-o.

La cei 90 de ani ai sai, marea doamna a scenei si filmului romanesc a lasat in urma o impresionanta filmografie si a interpretat magistral roluri ce vor ramane in istoria teatrului romanesc.

Actorii care au jucat alaturi de ea in seria de filme Liceenii, in care Tamara Buciuceanu-Botez a jucat rolul profesoarei de matematica poreclita Isoscel, rol care a ramas unul de referinta pentru intreaga sa cariera cinematografica au transmis mesaje induiosatoare si pline de regret la aflarea vestii despre decesul marii actrite.

Stefan Banica Jr.

„A murit Tamara. Noi ii spuneam tanti Tama. A plecat spre mai bine si nu a luat nimic cu ea. In schimb, ne-a lasat multe personaje nemuritoare in teatru, televiziune sau in film. Ele nu mor. Ele raman pentru generatii intregi, sa le descreteasca fruntile, sa le cultive. Asta inseamna pana la urma un ARTIST cu A mare! Asta a fost Doamna Tamara Buciuceanu! Multumesc pentru tot ce am invatat si m-ai invatat lucrand cu tine. Drum lin, tanti Tama!”, a postat Stefan Banica Jr. pe contul sau de Facebook.

Mesajele lui “Serban”, “Dana” si “Socrate”

Tudor Petrut, cel care a interpretat rolul lui Serban in seria Liceenii a scris pe Facebook: “S-A MAI STINS O STEA…
Saru-mana si drum bun si luminos tanti Tama… Pacat ca lacrimile nu se aud peste mari si tari.”

Oana Sirbu, cea care a jucat rolul Danei, iubita lui Mihai (Stefan Banica Jr.) in Liceenii, a scris si ea un mesaj de adio pentru Tamara Buciuceanu-Botez.””Tanti Tama” va multumim…

Ion Caramitru, dirigintele poreclit Socrate in Liceenii si director al Teatrului National Bucuresti a declarat cu aceasta ocazie: “A disparut una din marile noastre artiste ale tuturor timpurilor, ca unicat, pe un culoar pe unde au stralucit nu multe, dar extrem de importante actrite care au putut sa combine comedia bufa, de caracter, de moravuri, de idei cu drama autentica. Din categoria asta atat de diversificata si extrem de profunda ca stiinta artistica si cultura teatrala as putea sa-l mai numesc pe Toma Caragiu. Cred ca ei doi ar face un cuplu al acestei descrieri. Si cand au jucat in Revizorul, in regia lui Pintilie, el era primarul si ea primareasa, era un cuplu uluitor.

Desi aplombul ei comic si tonusul dramatic dadeau sentimentul ca esti in fata unei forte a naturii, era de o timiditate si de o spaima artistica incredibile. Ii crestea tensiunea, avea emotii ucigatoare. Foarte greu sa depistezi un artist de valoarea ei ca fiind egala cu ea insasi. Intr-un fel era ca om, in alt fel ca artista, dar undeva in spate se afla o stanca puternica. Dar ca orice om sensibil, pentru ca era un om foarte sensibil, ascundea o timiditate foarte mare si o slabiciune sufleteasca de o factura cu totul aparte, slabiciune in sensul delicatetii”.

 

Lasa un raspuns