Cum alegi hota ideala pentru bucataria ta?
O hota este o investitie pe care o faci pe termen lung pentru bucataria ta, asa ca vei vrea cu siguranta sa alegi una care nu numai ca isi face bine treaba, dar care se si potriveste cu aspectul si dezignul ambiental al locuintei, este usor de folosit si eficienta din punct de vedere economic.
Cele mai bune hote actioneaza in liniste, fara sa deranjeze cu zgomotul produs, elimina umezeala, aburii si mirosurile si previn depunerile de grasime pe peretii bucatariei.
Din pacate, exista si modele care sunt doar galagioase dar ineficiente.
Cum sa alegi cea mai buna hota pentru bucataria ta? Iata cateva criterii de care sa tii cont cand iti cumperi o hota.
Ce tip de hota este cel mai potrivit pentru bucataria ta?
Pentru inceput, va trebui sa te decizi ce tip de hota vrei. Acest aspect va fi determinat in principal de marimea bucatariei si a aragazului tau, unde este amplasat si de bugetul de care dispui.
Există mai multe tipuri de hote dintre care sa alegi.
Hote incorporate
Hotele incorporate (uneori numite hote integrate) se monteaza in interiorul sau sub un dulap de bucatarie. Acest tip de hota este o alegere buna daca nu ai foarte mult spatiu si este potrivita pentru aragazurile sau plitele cu latime santadard sau inguste. In general, aceste hote masoara intre 52 si 60 cm latime (dimensiunea standard a coprurilor de bucatarie suspendate).
Hote stil horn
In special pentru aragazele de mari dimensiuni se potrivesc hotele cu horn sau tip baldachin. Acestea constau dintr-un baldachin metalic plus un cos de fum. Aceste hote sunt disponibile fie din otel inoxidabil, sticla, fie intr-o combinatie a celor doua. Fiind in general de mari dimensiuni sunt eficiente si elegante. Daca te hotarasti sa achizitionezi o astfel de hota, ai grija ca latimea ei sa acopere toata latimea aragazului sau a plitei.
Hote verticale
Daca ai o bucatarie cu aspect minimalist, atunci o hota verticala, incorporata in blat in spatele plitei sau a aragazului ar putea fi alegerea ideala pentru tine.
Acest tip de hote sunt un model relativ nou aparut pe piata din Romania si ceva mai scump decat modelele clasice. Ele se monteaza in blatul de bucatarie in spatele masinii de gatit si se „ascunde” la interior cand nu este folosita.
Atunci cand gatesti, apesi pe un buton si hota se ridica din blat pentru a aspira mirosurile, fumul si aburii produsi.
Hote tip insula
Denumite si hote independente, aceste hote sunt de mari dimensiuni si pot fi foarte scumpe, fiind potrivite pentru bucatariile de mari dimensiuni in care plita de gatit este situata pe un corp central aflat in mijlocul spatiului destinat bucatariei.
Hotele tip insula se ataseaza direct pe tavan si va trebui sa ai grija cum le integrezi in design-ul incaperii.
Caracteristici esentiale pentru o hota performanta
Panoul de comenzi – Ai grija atunci cand alegi o hota ca butoanele sale sa fie usor de accesat, sa fie situate in partea centrala a hotei pentru o utilizare facila.
Trepte de viteza – Alege intotdeauna o hota prevazuta cu minim 2 sau 3 viteze de ventilatie pentru a o putea adapta usor in functie de ce anume si cat de mult gatesti.
Tipuri de filtre – Pe piata exista la ora actuala hote cu filtre de hartie de unica folosinta ce trebuie schimbate o data la cateva luni, acest model fiind potrivit in general pentru acele locuinte unde nu folosesti hota decat foarte rar (o casa de vacanta spre exemplu).
Mai exista de asemenea hote cu filtre lavabile din metal care nu trebuie schimbate niciodata ci doar spalate cu substante degresante speciale. Acestea sunt consumatoare de timp dar eficiente din punct de vedere al costurilor si potrivite pentru bucatariile unde se gateste mult si des. Aceste filtre pot fi spalate manual sau in masina de spalat vase.
Hotele cu filtre de carbon sunt ideale pentru bucatariile tip open-space pentru ca absorb foarte bine mirosurile si pot fi inlocuite atunci cand isi pierd din eficienta.
Aspecte de care sa tii cont inainte sa cumperi o hota
Pe langa cele de mai sus, mai sunt cateva caracteristici sau lucruri importante de care e bine sa tii cont atunci cand cumperi o hota pentru bucataria ta.
Distanta fata de geam – Pentru ca majoritatea tipurilor de hota necesita instalarea unui burlan de evacuare a aburului, mirosurilor si fumului care se scoate printr-o gaura in perete sau direct pe geam, si e necesar sa asigure o buna ventilatie, trebuie sa iei in calcul si distanta fata de fereastra la care vei amplasa hota.
Inaltimea fata de aragaz sau plita de gatit – Pentru a avea o eficienta maxima, trebuie sa te consulti cu un instalator profesionist sau sa studiezi specificatiile tehnice oferite de producator pentru a afla care este inaltimea ideala la care sa instalezi hota fata de suprafata de gatit. Daca o montezi prea sus, s-ar putea sa-i diminuezi din eficienta. Daca o montezi prea jos, s-ar putea sa fie dificil de folosit intrucat te vei lovi de ea cand gatesti.
Eficienta economica – Raportul calitate pret al unei hote este dat si de eficienta cu care aceasta isi face treaba, de consumul sau de energie si de costurile de mentenanta. Trebuie sa iei in calcul inainte de achizitie ce putere de absorbtie are, putere care se masoara in metri cubi pe ora. Calculul pentru a afla ce putere sa aiba hota ideala pentru bucataria ta este simplu. Puterea hotei se determina in functie de dimensiunile spatiului inmultind volumul incaperii cu 10.
In privinta costurilor de mentenanta vezi paragraful de mai sus in care ti-am povestit despre filtre si verifica pe ShopMania cat costa filtrele daca achizitionezi o hota cu filtre care trebuie schimbate.