Beneficii si utilizari ale bicarbonatului de sodiu
Bicarbonatul de sodiu este cel mai des folosit in industria alimentara, deoarece acesta are proprietati de dospire, ceea ce inseamna ca acesta creste un aluat, producand dioxid de carbon.
In afara bucatariei, acesta mai are o varietate de utilizari suplimentare si beneficii pentru sanatate, cum ar fi:
Arsuri la stomac
Cunoscute si sub denumirea de reflux acid, acestea sunt senzatiile dureroase si arzatoare care pornesc de la stomac si se raspandesc pana la nivelul gatului. Cateva cauze ale acestui reflux sunt supraalimentarea, stresul, dar si consumul de alimente grase sau picante.
Bicarbonatul de sodiu ajuta la tratarea arsurilor stomacului prin neutralizarea acidului stomacal. Se dizolva o lingurita de bicarbonat de sodiu intr-un pahar cu apa rece si se bea incet.
Apa de gura
Bicarbonatul de sodiu este un plus excelent in igiena orala. Multe persoane folosesc bicarbonatul de sodiu ca inlocuitor al apei de gura, acesta imbunatatind respiratie. Pe langa toate acestea, bicarbonatul de sodiu are si propriteati antibacteriene si antimicrobiene. Reteta este simpla: adauga o jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu la o jumatate de pahar cu apa calda si clateste gura ca de obicei.
Afte bucale
Aftele sunt ulceratii mici si dureroase care se pot forma in interiorul gurii. Spre deosebire de alte rani/boli, acestea nu se formeaza pe buze si nu sunt contagioase. Cercetatorii au descoperit faptul ca spalarea/clatirea gurii cu bicarbonat de sodiu reprezinta un calmant pentru durerea cauzata de afte. In acest sens, trebuie sa clatesti gura folosind reteta din sectiunea precedenta, pana cand aftele se vindeca.
Albirea dintilor
Bicarbonatul de sodiu este un remediu popular pe care multi il folosesc acasa pentru albirea dintilor. Nenumarate studii au descoperit ca pasta de dinti care contine bicarbonat de sodiu este mult mai eficienta in albirea dintilor si in eliminarea placii bacteriene.
Deodorant
Surprinzator, transpiratia este inodora si capata un miros specific doar dupa ce este descompusa de bacteriile din axilele tale. Astfel, aceste bacterii transforma transpiratia in substanta reduala acida care ofera transpiratiei un miros aparte. Bicarbonatul de sodiu poate elimina mirosul de transpiratie, facand aceste substante mai putin acide. Incearca o combinatie de bicarbonat de sodiu cu un strop de zeama de lamaie si spala-te la subrat cu acest amestec. Vei observa diferenta!
Mancarimi sau arsuri solare
Daca ai o alergie sau, pur si simplu, mancarimi ale pielii, incearca o baie cu bicarbonat de sodiu. Aceste bai sunt foarte eficiente la calmarea mancarimilor, dar si intepaturilor de tantari sau albine.
In plus, bicarbonatul ajuta si la calmarea arsurilor solare. Este mult mai eficient atunci cand este combinat cu alte ingrediente, precum amidon de porumb sau faina de ovaz. Adauga 1-2 cani de bicarbonat de sodiu in cada plina cu apa calduta. Pentru zone mai specifice, amesteca bicarbonat de sodiu cu putina apa si aplica un strat gros pe zona afectata.
Calusuri si bataturi
Calusurile sunt acele pete/zone ale pielii care sunt dure, ingrosate, cauzate de prea multa frecare in interiorul incaltarilor sau prea multa presiune. De regula, aceste bataturi apar daca mergi pe jos frecvent sau in cadrul activitatilor fizice, gen sport sau gradinarit.
Desi acestea nu sunt grave, ele pot cauza durere sau disconfort atunci cand se aplica presiune. Interesant este ca studiile au observat ca bicarbonatul de sodiu inmoaie aceste bataturi si ulterior le elimina.
Neutralizarea mirosurilor neplacute
Cu siguranta ai deschis frigiderul la un moment dat si te-a lovit un miros ingrozitor, deoarece anumite alimente emana un miros neplacut daca uiti de ele prea mult timp. Desi golesti frigiderul si il cureti complet este posibil ca acest miros neplacut sa persiste. Din fericire, bicarbonatul de sodiu te poate ajuta la neutralizarea mirosurilor neplacute – pune in spatele frigiderului o cescuta plina cu bicarbonat de sodiu. Vei observa ca mirosurile urate vor disparea.
Odorizant
Nu toate odorizantele din comert elimina mirosurile neplacute, ci doar le mascheaza din cauza parfumului din componenta lor. Acest lucru poate fi problematic daca esti sensibil/a la substantele chimice din componenta lor. Bicarbonatul de sodiu este o alternativa excelenta, dar si sigura care neutralizeaza mirosurile si nu le mascheaza. Pentru asta ai nevoie de un borcan mic, 1/3 cana de bicarbonat de sodiu, 10-15 picaturi de ulei esential, o bucata de panza sau hartie. Va emana un miros minunat, iar atunci cand va inceta sa mai miroasa, trebuie doar sa agiti borcanul.
Curatarea electrocasnicelor
Poti utiliza bicarbonatul de sodiu atunci cand faci curatenie in bucatarie. Versatilitatea bicarbonatului de sodiu iti permite sa elimini petele pe care nu le poti curata cu alte produse din comert, si de asemenea sa elimini mirosurile nefaste. Trebuie doar sa faci o pasta din bicarbonat de sodiu si putina apa, ulterior sa o aplici pe suprafata dorita cu un burete si sa freci bine. Poti curata astfel cuptorul, canile, petele de unsoare sau marmura.