Aptitudini pe care ar trebuie sa le deprinzi
Nu doar ceea ce inveti este important, ci si actul invatarii este la fel de important. Sa te poti perfectiona si sa faci lucruri pe viitor care depasesc posibilitatile tale actuale este un lucru foarte important si care iti va oferi satisfactie la sfarsitul zilei.
Totusi, timpul este finit si trebuie sa te dedici abilitatilor de invatare care sa iti ofere cele mai mari beneficii. Exista abilitati care iti pot oferi un profit, atat in ceea ce inveti, cat si in modul in care ar trebuie sa inveti aceste lucruri.
Inteligenta emotionala
Inteligenta emotionala este ceva din fiecare dintre noi care este putin intangibil. Aceasta afecteaza modul in care ne gestionam comportamentul, cum navigam in complexitatile sociale si cum luam decizii personale. Este abilitatea de a recunoaste si de a intelege emotiile din tine, dar si din ceilalti, si capacitatea de a utiliza aceasta constientizare pentru a gestiona cum trebuie comportamentul si relatiile cu cei din jur. Inteligenta emotionala este un factor critic care face diferenta intre oameni. Este un mod puternic de a-ti concentra energia intr-o singura directie, cu rezultate extraordinare. Legatura dintre inteligenta emotionala si castig este foarte stransa, deoarece acest castig nu este doar pe parte materiala, cat si pe parte emotionala. Vei fi mai fericit si mai putin stresat.
Managementul timpului
Unul dintre cele mai mari lucruri care intra in modul de gestionare eficient al timpului este tirania urgentului, adica se refera la tendinta lucrurilor marunte care trebuie facute chiar acum, urgent, pentru a ajunge la ceea ce conteaza cu adevarat. Invata sa iti gestionezi timpul in mod eficient si astfel te vei elibera pentru a indeplini la un nivel absolut ceea ce iti propui.
Asculta cu atentie
Ascultarea este un lucru relativ usor, nu? Daca nu vorbim, ascultam. Dar de cele mai multe ori doar credem ca ascultam si de fapt planificam ceea ce vom spune in continuare. Ascultarea adevarata inseamna ca te concentrezi doar pe ceea ce spune cealalta persoana, si nu cand asculti doar ca sa dai un raspuns. Este vorba despre intelegere, si nu neaparat despre contributie sau respingere. Dincolo de cuvintele rostite, exista informatii nepretuite care pot fi descifrate prin tonul vocii, limbajul corpului si ceea ce nu este rostit. Cu alte cuvinte, daca nu iti tii ochii deschisi si urechiule ciulite, s-ar putea sa pierzi multe.
Spune NU
Unele cercetari efectuate arata faptul ca este foarte dificil sa spui nu, dar cu atat mai probabil vei experimenta stres, neplaceri si chiar depresie. Asta este o provocare pentru multi oameni. Nu este un cuvant puternic pe care nu ar trebuie sa iti fie teama sa il folosesti. Cand este necesar sa spui NU, evita fraze precum “nu cred” sau “nu sunt sigur“. Nu trebuie sa te supui unor aranjamente deoarece este foarte probabil sa nu le indeplinesti cu succes.
Cand inveti sa spui nu, te eliberezi de constrangeri inutile si astfel iti eliberezi si timpul si energie pentru lucrurile cu adevarat importante.
Solicita ajutorul
Poate parea contraintuitiv faptul ca a cere ajutorul este o abilitate, dar chiar este un lucru bun. Este necesara o doza de incredere extraordinara pentru a recunoaste ca ai nevoie de asistenta. Aceasta abilitate este esentiala, deoarece ultimul lucru pe care si-l doreste un lider sunt angatii care par sa se descurce, dar pe un drum gresit, deoarece sunt ori prea jenati ori prea orgoliosi sa admita ca nu stiu ce fac.
Astfel, abilitatea de a recunoaste atunci cand ai nevoie de ajutor, de a solicita asistenta si de a urma acel sfat, este foarte valoroasa.
Un somn bun
Somnul de calitate este foarte important pentru creierul nostru, conform studiilor. Atunci cand dormi, creierul elimina proteinele toxice, care sunt produse secundare ale activitatii neuronale atunci cand te trezesti. Creierul poate elimina in mod adecvat aceste proteine toxice doar atunci cand ai un somn eficient si de calitate. Cand somnul nu este profund, proteinele acestea raman in creier, provocand ravagii – afecteaza capacitatea de a gandi, iar asta nu o poate remedia nici macar o cantitate mare de cofeina. Acest lucru incetineste capacitatea de a procesa informatii si de a rezolva probleme si, de asemenea, omoara creativitatea si creste reactivitatea emotionala.
Tacerea uneori e de aur
Sigur, te simti foarte bine atunci cand te descarci pe cineva si cand iti eliberezi emotiile, dar trebuie sa realizeze ca este un sentiment temporar. Ce se intampla a doua zi? Natura umana tinde sa iti demonstreze ca ai dreptate, dar este destul de rar acest caz. Cand este vorba despre emotiile tale, trebuie sa iti alegi bataliile cu intelepciune, dar sa alegi si momentul potrivit si sa nu agravezi situatiile, astfel incat sa nu deteriorezi relatiile pe viitor. Asta inseamna ca, da, uneori iti vei musca limba pentru a te abtine.
Ia initiativa
Initiativa este o abilitate care te va duce foarte departe in viata. Teoretic, este un lucru usor – dorinta de a lua masuri, dar in viata reala, vei intalni si alte lucruri in cale. Exista o mare diferenta intre a stii ce sa faci si sa nu faci un lucru din varii motive, precum lenea. Aici intervine initiativa, si e momentul sa iti asumi riscuri si sa iesi din zona de confort. Teoretic, initiativa este o a doua natura pentru noi.
Fii pozitiv
Cu totii am primit macar o data sfatul bine intentionat “sa ramai pozitiv”, dar cu cat este mai mare provocarea, cu atat este mai nerealist acest lucru. Este dificil asa te concentrezi asupra pozitivului in asemenea situatii, iar adevaratul obstacol in calea pozitivitatii este creierul nostru, care se concentreaza asupra “amenintarilor”. Acest mecanism de supravietuire a servit bine omenirii, dar acum lucrurile s-au schimbat. Acum, acest mecanism creste nivelul pesimismului si al negativismului prin tendinta mintii de a “rataci”, iar cand amenintarea este reala, atunci trebuie sa adopti gandirea pozitiva pentru a servi scopul final: rezolvarea lucrurilor cu calm si liniste. Mentinerea pozitivitatii este o provocare zilnica care necesita concentrare si atentie.