Celulele femeilor, in timpul sarcinii…
Celulele femeilor, in timpul sarcinii, imbatranesc cu doi ani mai repede, conform anumitor studii.
Apar riduri? Parul tau devine gri?
Oamenii care au devenit parinti stiu deja ca timpul trece foarte greu si parca imbatranesti cu minutul – nopti nedormite, chin, cantitati imense de cafea, stres si agitatie. Pe toate acestea le experimentezi zi si noapte din prima clipa cand un bebelus vine pe lume. Unii cercetatori au dovedit ca, intr-adevar, copiii grabesc procesul imbatranirii. De asemenea, fiecare sarcina poate imbatrani celulele mamei cu pana la doi ani. Un studiat realizat pe 821 de femei din Filipine, cu varste cuprinse intre 20 si 22 de ani, si cu diverse istorii de reproducere, a examinat cei doi markeri separati de imbatranire celulara – varsta epigenetica si lungimea telomerului, pentru a masura numarul de sarcini pe care il are organismul.
Varsta epigenetica si lungimea telomerului sunt markeri celulari care prezic, in mod independent, mortalitatea. Acestia au aparut la femeile care au avut mai multe sarcini in istoricul lor, si, desi dupa contabilizarea altor factori care afecteaza imbatranirea celulara, numarul de sarcini a crescut in continuare.
Imbatranirea celulara a surprins cercetatorii, deoarece a crescut intre aproximativ 6 luni si 2 ani pentru fiecare sarcina suplimentara. S-a observat ca celulele aratau semnificativ mai tinere decat prevedea varsta lor biologica.
Telomerul este o extindere a ADN-ului la sfarsitul cromozomilor care protejeaza ADN-ul si care face posibila divizarea celulelor noastre.
Telomerii lungi sunt asociati cu o viata mai lunga si sanatatea buna. Pe masura ce celulele se impart si se reproduc si pe masura ce oamenii imbatranesc, acesti telomeri se scurteaza. In timpul sarcinii exista o productie de hipercelule si este normal ca acesti telomeri sa se scurteze si sa imbratraneasca intr-un ritm mai rapid. Aceasta productie se produce din cauza hranirii fatului, a celulelor rosii din sange si a celulelor placentare.
Intre timp, varsta epigenetica incepe sa urce, aceasta fiind o estimare a varstei biologice a unei persoane pe baza modificarilor ADN-ului, cauzate de anumiti factori de mediu, printre care toxine si stres.
De ce femeile insarcinate au o stralucire aparte?
Pentru a sprijini dezvoltarea copilului este posibil sa se reduca modificarile imunologice, hormonale si fiziologice ce au loc in timpul sarcinii. De exemplu, in sarcina nivelul de estrogen poate prezenta niveluri ridicate, iar stresul oxidativ poate scadea, de aceea femeile au acel “glow” si o stralucire aparte.