7 alimente care te ajuta sa lupti cu virusurile!!
Atunci cand vorbim despre infectii virale (boli provocate de virusuri precum gripa sau noul coronavirus, responsabil de boala Covid 19), sistemul nostru imunitar este cel care ne ajuta sa ne vindecam. Cum reusim sa avem un sistem imunitar sanatos si care sunt alimentele care contribuie la o buna functionare a acestuia? Citeste in continuare cele 7 recomandari ale medicilor, dieteticienilor si nutritionistilor.
1. Alimente bogate in vitamina C
Cei mai multi dintre noi stim ca vitamina C joaca un rol crucial in mentinerea unui raspuns puternic al sistemului imunitar impotriva bolilor. Exista numeroase dovezi stiintifice care demonstreaza faptul ca suplimentarea cu vitamina C si probiotice ajuta la combaterea unei infectii virale.
Consumul zilnic necesar de vitamina C pentru femei este de 75 de miligrame, iar cresterea acestei cantitati in aceasta perioada este foarte indicata. Poti face acest lucru consumand mai multe citrice (portocale, lamai, mandarine). Exista insa si multe alte legume si fructe care contin vitamina C si pe care este bine sa le mananci zilnic: capsuni, mango si legume verzi cum ar fi spanacul, broccoli sau varza de Bruxelles.
2. Alimente bogate in Zinc
Zinc-ul este un element absolut necesar functionarii organismului uman. Zinc-ul ajuta la sustinerea sistemului imunitar si ajuta corpul in lupta cu virusii.
Nutritionistii recomanda consumul de cereale integrale, orez brun si ovaz pentru a beneficia de zinc in organism.
3. Prebiotice si Probiotice
Stim cu totii ca atunci cand vorbim despre o dieta sanatoasa, colonul si intestinele joaca un rol foarte important. Microbiomul acestora, alcatuit din microorganismele care traiesc in intestinele si colonul tau, ajuta la mentinerea unor functii esentiale pentru organism cum ar fi absorbtia nutrientilor si vindecarea proceselor inflamatoare.
Un dezechilibru al florei intestinale poate genera probleme de digestie si in timp poate duce la boli grave cum ar fi obezitatea sau diabetul.
Chiar daca nu te-ai gandit niciodata pana acum ca sanatatea colonului si a intestinelor tale ar putea avea o legatura cu raspunsul organismului tau la o infectie virala, afla ca are o influenta chiar foarte mare. Cercetarile in domeniu arata ca productia de anticorpi este direct legata de sanatatea tractului intestinal si de aceea, este foarte important sa ne suplimentam dieta cu probiotice si probiotice.
Acestea pot fi obtinute din consumul de alimente cu fermenti naturali precum iaurturile, kefirul, miso, ciupercile Kombucha, ciupercile si asparagusul dar si muraturile.
4. Alimente bogate in vitamina D
Pe langa sustinerea functionarii normale a organismului, unele studii arata ca vitamina D creste mult sansele sa nu ne imbolnavim de gripa – adica sa nu dezvoltam o infectie virala.
Alimentele care iti pot aduce un surplus de vitamina D in organism, pe langa expunerea la razele soarelui, sunt: tonul, somonul si alti pesti grasi, ficatul de pui, galbenusurile de ou, branza si laptele de soya sau sucurile naturale de portocale.
5. Usturoi
Desi nu exista date stiintifice pertinente care sa sustina usturoiul ca fiind un aliment cu proprietati antivirale, studiile arata ca usturoiul ajuta foarte mult la combaterea simptomelor racelii si in vindecarea rapida a celor care se imbolnavesc de diverse viroze.
Usturoiul este de asemenea recunoscut ca un aliment care ajuta la cresterea rezistentei sistemului imunitar si are proprietati anti cancerigene, antioxidante, anti-diabetice, este un protector renal, anti arterosclerotic, antibacterial, anti-fungic si anti hipertensiv.
6. Alimente bogate in fibre
Pur si simplu nu putem sa subliniem asta suficient, un tract intestinal sanatos este un element esential pentru starea noastra generala de sanatate si pentru un sistem imunitar puternic.
Dieteticienii din intreaga lume recomanda o dieta bogata in fibre ca o modalitate excelenta de a-ti mentine un sistem imunitar sanatos si eficient in a lupta impotriva bolilor. Este important sa consumi zilnic fructe, legume si seminte, orez, fasole si alte cereale.
7. Afine
Afinele sunt un superaliment bogat in antioxidanti, dar conform unelor studii ele au si proprietati terapeutice impotriva virusului gripal. Au un continut scazut de calorii dar sunt bogate in fibre si vitamina C, ambele importante elemente de combatere a bolilor.