Alimente pe care le pastrezi gresit si nici nu te gandeai
Toti ne dorim sa mancam alimente cat mai proaspete fara a fi nevoie sa mergem zilnic la piata sau la magazin pentru a le cumpara. Asa ca, frigiderul este aparatul electrocasnic care nu lipseste in ziua de azi din nicio locuinta si aproape toate produsele alimentare pe care le cumparam ajung in frigider imediat ce am ajuns cu ele acasa.
Exista insa unele alimente pe care nu e bine sa le tii la frigider sau pe care nu te-ai fi gandit ca s-ar putea sa le stochezi intr-un mod gresit.
Nu baga pepenele la frigider
Nimic nu se compara cu placerea de a savura o felie de pepene rece intr-o zi torida de vara, asa ca e usor de inteles de ce toata lumea presupune ca modul corect de a pastra un pepene este… la frigider.
Adevarul este insa ca, pepenele incepe sa-si piarda savoarea si culoarea dupa ce sta mai mult de trei zile la frigider. Pentru a te bucura de o felie de pepene rece, pastreaza fructul la temperatura camerei si baga doar felia taiata pentru consum in frigider cu o ora-doua inainte de a o consuma.
Ierburile aromatice se pastreaza in apa
Sunt multi cei care cumpara o legatura de patrunjel, de marar, sau busuioc proaspat pentru a da savoare mancarurilor si le pastreaza in frigider, crezand ca astfel ele se vor mentine in stare optima.
Este gresit! Plantele aromatice au nevoie de apa, la fel ca un buchet de flori. Intotdeauna pune radacinile plantelor aromatice intr-un pahar cu apa dar ai grija sa nu fie acoperite de apa foarte mult, intrucat coditele se vor inmuia daca le tii astfel mai mult de o zi, si acea parte a plantei nu va mai putea fi folosita la gatit.
Nu tine fructele si legumele unele langa altele
Desi cei mai multi dintre noi folosesc sertarul special al frigiderului pentru legume si fructe, este bine sa retinem ca majoritatea fructelor produc un hormon de coacere numit ethilena care pot influenta celelalte legume sau fructe din preajma lor sa se supra-coaca si sa se strice mai repede.
De exemplu, merele, avocado, piersicile si ardeiul gras nu trebuie niciodata tinute alaturi de vinete, salata, castraveti si verdeturi.
Radacinoasele se tin cel mai bine in pungi
Sfecla, morcovii si cele mai multe dintre radacinoase se pastreaza foarte bine timp de saptamani sau chiar luni intregi daca sunt puse in pungi in frigider. Punga ajuta la pastrarea umiditatii de care radacinoasele au nevoie pentru a nu se deshidrata si a se usca.
Alte radacinoase care se pastreaza cel mai bine in pungi sunt: cartofii dulci, ghimbirul, napii turcesti, usturoiul, ceapa si ridichile.
Nu arunca ceapa verde care s-a stricat
Ceapa verde se pastreaza in frigider proaspata intre 7 si 10 zile. Dar stiai ca si daca s-a vestejit sau s-a stricat poti sa o refolosesti daca nu ai taiat radacinile? Taie o bucata de 1-2 cm de la varful cepei si pune radacinile intr-un pahar cu apa. In cateva zile va incepe sa creasca o noua planta de ceapa verde de a carei prospetime te poti bucura in preparatele tale culinare.