10 sfaturi de care sa tii cont cand iti cumperi un frigider
Te muti intr-o noua locuinta pe care trebuie s-o utilezi de la zero, frigiderul cel vechi s-a stricat, sau pur si simplu ai nevoie de unul nou care sa faca fata cerintelor crescute ale gospodariei tale? Indiferent de motive, atunci cand vrei sa cumperi un frigider trebuie sa tii cont de anumite lucruri pentru a face o achizitie corecta.
Pe piata exista foarte multe optiuni, stiluri si preturi, dar lucrurile la care trebuie cu adevarat sa fii atenta sunt: clasa climatica, modelul, capacitatea, nivelul de zgomot si nu in ultimul rand consumul de energie.
1. Tipul frigiderului
Pe piata exista multe stiluri de aparate frigorifice, dar cel mai des intalnite si utilizate sunt: frigiderele simple; frigiderele side by side; congelatoarele si combinele frigorifice.
In functie de spatiul disponibil in locuinta, numarul de persoane din care este alcatuita familia ta, stilul de viata (mancati mult acasa sau dimpotriva, te bazezi pe comenzi gata preparate) si, nu in ultimul rand, bugetul de care dispui, poti alege aparatul ideal.
2. Frigiderul simplu cu o singura usa (tip cabinet)
Unul dintre cele mai populare modele este frigiderul simplu, acela pe care il gaseai intr-o vreme in orice gospodarie, cu o singura usa si congelatorul integrat.
Compartimentul destinat alimentelor congelate este in cazul acestui aparat situat in partea superioara si nu are o usa separata ci doar o usita interioara ce separa cele doua zone, cea a congelatorului cu gheata si spatiul in care pastrezi alimentele proaspete.
Daca iti doresti acest tip de frigider, poti alege dintr-o gama variata de modele cu capacitati cuprinse intre 100 si 300 de litri, printre cele mai mari disponibile pe piata numarandu-se si modelele cu volum de 400 litri.
3. Frigiderele cu doua usi (combina frigorifica)
Din ce in ce mai intalnite in gospodariile moderne, frigiderul cu doua usi (sau combina frigorifica) sunt o varianta a aparatelor clasice dar au avantajul de a avea corpul de congelator separat total de zona zilnica de pastrare a alimentelor. Congelatorul poate fi situat fie in partea de sus, fie in partea de jos a aparatului, in functie de necesitatile tale.
Cunoscut in Romania si sub denumirea de combina frigorifica, acest aparat are o capacitate a congelatorului (exprimata in litri) mult mai mare decat cea a compartimentelor de congelare din frigiderele simple.
Avantajul principal al acestui aparat este faptul ca temperatura ramane constanta in interiorul congelatorului fiind separat de zona pentru alimente proaspete si mancare gatita. Combinele frigorifice sunt tot mai populare intrucat au un bun raport calitate/pret și sunt foarte economice din punct de vedere al consumului de energie.
4. Frigider french – door (cu trei usi)
Tipul de frigider french door are doua usi alaturate in partea de sus si un congelator in partea de jos. Usile care asigura accesul la compartimentul de produse proaspete si mancare gatita se deschid fie ambele odata, fie individual, la fel ca in cazul modelelor side by side, insa spatiul este mult mai larg decat in cazul acestor aparate.
Capacitatea unui astfel de aparat este in medie de 24 metri cubi ceea ce il face o alegere ideala pentru o familie numeroasa de 4 persoane de exemplu. Acest tip de frigider nu este insa foarte popular in Romania, si se comercializeaza mai putin.
5. Firigdere side-by-side
Cel mai adesea preferat de familiile americane, acest tip de frigider are doua usi alaturate cu deschidere pe verticala si este impartit intr-o zona pentru alimente proaspete si mancare gatita si intr-o zona de congelator.
Fiind in general foarte spatioase, avand o capacitate de peste 500 litri, frigiderele side-by-side ele sunt ideale pentru familiile foarte numeroase. Singurul dezavantaj pe care trebuie sa-l iei in calcul este acela ca la interior, compartimentele nu sunt foarte largi si nu poti depozita recipiente mari, o cratita foarte lata sau o cutie de pizza.
Acest tip de frigider este prevazut in general cu multiple dotari cum ar fi dispenser pentru apa si gheata sau dispozitive gen minibar.
6. Congelatorul
Acest aparat este destinat exclusiv pastrarii alimentelor congelate, carne, legume si fructe sau alte produse pe care le pastrezi pe timp indelungat.
Ideal in gospodariile unde se gateste foarte mult cu produse de la tara, bio pe care le gasesti greu si vrei sa le pastrezi si iarna, alegerea unui congelator o faci in functie de spatiul disponibil (fiind in general aparate masive si care ocupa mult spatiu pe orizontala) si de capacitate (cat de multe produse ai nevoie sa pastrezi).
7. Tine cont de spatiul disponibil
Pe langa volum, dotari, compartimentare si bugetul disponibil, cand iei decizia de a achizitiona un nou aparat frigorific, trebuie sa iei in considerare si spatiul in care il vei amplasa.
In cadrul masuratorilor zonei in care vei pozitiona frigiderul, pe langa latimea si inaltimea acestuia, trebuie sa tii cont si de faptul ca, pentru a functiona eficient, orice frigider are nevoie de o ventilare optima, de aceea trebuie sa-i asiguri un spatiu liber de minim 15-20 cm in spate si in laterale.
Sfat! Nu uita sa masori si cadrul usii de la intrare in apartament pentru a verifica daca frigiderul va avea suficient loc (unele pot fi prea late si nu vor intra).
8. Dotari
Pe langa destinatia clasica de pastrare a alimentelor si mancarurilor gatite la rece sau la congelator, frigiderele din ziua de astazi au o multime de alte dotari pe care le poti lua in considerare cand iei decizia de achizitie a unui nou aparat frigorific.
Exista frigidere prevazute cu rafturi elevatoare care permit deplasarea lor pe verticala fara a le scoate din frigider, sertare a caror temperatura poate fi ajustata independent de restul compartimentelor, unele au proprietati antibacteriene ale materialelor din interior, altele sunt realizate din materiale exterioare anti-amprenta pentru a fi mai usor de curatat.
O caracteristica foarte utila este prezenta sertarului special pentru legume si fructe cu garnituri speciale de etansare, acesta avand functie speciala de pastrare a umiditatii.
Poti opta pentru un frigider prevazut cu afisaj electronic unde vezi oricand ce temperatura este la interior sau cu comenzi digitale de setare a temperaturii, cu distribuitor de apa si gheata incorporat, toate acestea constituind fiecare in parte un element in plus de confort dar si un cost mai mare al aparatului frigorific.
Una dintre cele mai populare si cautate calitati ale unui aparat frigorific modern este sistemul no-frost (fara gheata), in interiorul frigiderului racirea fiind efectuata prin ventilarea interiorului aparatului cu curenti de aer rece.
9. Consumul de energie
Un element foarte important, de care este bine sa tii cont atunci cand cumperi un nou frigider, este consumul de energie, ceea ce va determina costurile generate de functionarea acestuia. Si cum un frigider functioneaza in mod normal, 24 de ore din 24, 365 de zile pe an, e bine sa iei in calcul consumul pentru a nu te trezi cu facturi de curent foarte mari.
La ora actuala, pe piata exista aparate frigorifice din clasa energetica A, clasa energetica B, C, D, E sau chiar F. Diferenta dintre ele consta in consumul de energie al aparatului frigorific, cele mai economice fiind cele din clasa energetica A.
10. Stil si culoare
Daca iti doresti ca aparatul tau frigorific sa se integreze perfect in decorul bucatariei tale si sa spargi monotonia culorilor monocrome alb sau negru, poti opta pentru un frigider colorat.
Pe piata exista numeroase variante de culori in nuante fresh, cum ar fi un frigider rosu, sau cu un design retro inedit care va aduce un plus de stil locuintei tale.